Preživite dopust v Sabunikah!

 

 Naselje samostojnih, večinoma apartmajskih hiš, skritih v senci borovcev, se imenuje SABUNIKE (sabun pomeni pesek oz. mivka). Leži v severni Dalmaciji, na polotoku Privlaka, med krajema Privlaka in Nin. V naselju so trgovine, kioski s kruhom, časopisi in ostalo drobnarijo, restavraciji in javne telefonske govorilnice. Domačini na svojih stojnicah prodajajo sveže sadje in zelenjavo ter ostale domače proizvode. Naselje je družinskega tipa, hrupa ni in gostje se zares lahko odpočijejo.V restavracijah pogosto igra živa glasba.

Sabunike so poznane predvsem po dolgih peščenih plažah..Te so pravi raj za otroke, saj lahko ustvarjajo gradove iz peska in čofotajo v plitvini. Seveda pa ne smemo pozabiti na ustrezno zaščito pred soncem, ker sence na plaži ni. Je pa lep razgled na otok Pag in vrhove Velebita. Področje z zdravilnim blatom je od plaže oddaljeno približno deset minut hoje. Blato (peloid) je poznano in in se uporablja v zdravilne namene že od rimskih časov.

  V naši enonadstropni, popolnoma obnovljeni hiši, je šest enodružinskih apartmajev, trije v pritličju in trije v prvem nadstropju. Do vsakega apartmaja v nadstropju vodijo posebne stopnice. Apartmaje sestavljajo dnevni prostor, ena oziroma dve spalnici in sanitarije. Pred vsakim apartmajem je pokrita terasa z mizo in stoli.

Oddaljenost od najbližje plaže je približno 350 m.

V dnevnem prostoru so kuhinjska niša s štedilnikom, pomivalnim koritom ter hladilnikom, miza in stoli, raztegljivo ležišče za dve osebi, radio aparat, televizijski in satelitski sprejemnik. V spalnicah so dvojne postelje in omare. Apartmaji niso klimatizirani. Zaradi ugodne lege klimatske naprave večinoma niso potrebne.

Za zabavo otrok je poskrbljeno na mini otroškem igrišču, kjer so peskovnik, gugalnice in tobogan. Odrasli pa lahko medtem pripravijo obed kar v kaminu. Parkirni prostori so ob oziroma pred hišo.

Oddaljenost Sabunik od Ljubljane je približno 320 km, od Maribora pa približno 390 km. Ena od možnih poti vodi preko Reke po Jadranski magistrali. V tem primeru lahko naredimo odmor v Starigradu in si ogledamo narodni park Paklenica, ki je priljubljena lokacija zlasti med alpinisti. Druga, stara cesta, vodi preko Karlovca in Plitvičkih jezer. Najhitrejša povezava pa je seveda avtocesta Zagreb - Split.

  Sabunike so tudi dobro izhodišče za aktivne goste. Do mesta Nin je približno 3 kilometre, primerna razdalja za sprehod, najlepše pa je tam zvečer. Turistično naselje Zaton je oddaljeno štiri kilometre. Športna ponudba obsega teniški center s teniško šolo, konjeniški center s šolo jahanja, igrišča za košarko, nogomet in rokomet, plavalno in potapljaško šolo. izposojo čolnov, jadralnih desk, itd. Organizirani so celodnevni animacijski programi za otroke in odrasle.V naselju so klasične in samopostrežne restavracije, diskoteka, ambulanta in frizerski salon. Zvečer se lahko zabavamo na terasi ob živi glasbi. Turistična naselja si sledijo vse do Zadra, ki je od Sabunik oddaljen približno 20 kilometrov.Zadar je mesto z bogato zgodovino in živahnimi večeri. Pestra je ponudba celodnevnih ladijskih izletov na Kornate, v ceno pa sta vključeni tudi hrana in pijača. In če pot nadaljujemo še naprej, si lahko ogledamo slapove Krke. Čeprav je do tega narodnega parka še približno 100 kilometrov, vam ne bo žal porabljenega časa in goriva.

 Torej. Dopust bo ustrezal tako gostom, ki uživajo na soncu in lepi plaži ter v čisti vodi, kot tudi tistim bolj "nemirnim", ki morajo na dopustu raziskati še okolico.

 

  

Verjamemo, da vam ne bo žal!